Het leed dat gastric bypass heet

Rebecca 160kg

Iedereen die mij goed kent weet dat ik altijd ontzettend positief ben en dat ik niet graag negatieve aandacht of medelijden krijg, toch wil ik iets met jullie delen wat al een dikke 11 jaar mijn leven beïnvloed.

11 jaar geleden ging bij mij het roer rigoureus om, ik woog 160 kilo, diabetes, op mijn 23e mijn eerste herseninfarct, dus er moest iets veranderen!

Ik besloot om voor een gastric bypass te gaan (zie de video hieronder voor de uitleg over een gastric bypass).

Het afvallen ging als een speer, binnen een jaar tijd ruim 100 kilo lichter. Mijn diabetes verdween als sneeuw voor de zon. Zowel  fysiek als mentaal een compleet andere vrouw.

Ik was intens gelukkig met mijn nieuwe ik, al sloeg ik wel door de andere kant op en woog uiteindelijk nog maar 47 kilo.

In die tijd leerde ik Roy kennen, ik woog toen nog 95 kilo dus hij heeft alles van heel dichtbij meegemaakt. Ik voelde me geweldig, echt intens gelukkig, mijn leven kreeg weer zoveel kleur.

Na een tijdje begonnen de problemen: complicaties van de gastric bypass, dunne darm achter mijn maag gedraaid en een darm hernia met een bacterie erin. Hier heb ik meerdere operaties voor moeten ondergaan.
Eten ging ook steeds moeizamer, want ik kreeg van bijna alles wat ik at dumping.

In het filmpje hierboven zie je dat er een aantal oplossingen aangedragen worden om dumping te voorkomen. Ik heb inmiddels alles al geprobeerd, maar geen van deze zaken werkt voor mij. Zelfs mijn eetpatroon veranderen biedt geen oplossing, omdat de dumping steeds optreedt bij ander eten.

‘Ik dacht dat ik haar uitvaart kon gaan regelen toen ik een dumping voor de eerste keer mee maakte’

Roy Paulssen

Door de gastric bypass nam mijn lichaam zeer weinig vitaminen op, dus moest ik voedingssupplementen gaan slikken. Alleen werd ik hier zo ziek van dat ik hier ook meteen weer mee moest stoppen. Het gevolg: een enorm gebrek aan vitamine en mineralen.

Gelukkig kon, en kan ik nog steeds, met b12 injecties al een hoop oplossen.

Een groot probleem is echter dat mijn lichaam ontzettend weinig ijzer opneemt. Niets wat een ijzertabletje niet  kan oplossen, toch? Helaas, mijn lichaam is eigenwijs. Ik heb chronische bloedarmoede. Met als gevolg dat ik in slaap kan vallen op de plek waar ik sta, zit of lig.
Ook dit is te verhelpen, 2 a 3 keer per jaar een ijzerinfuus, half dagje ziekenhuis en ik kan er weer een tijdje tegen.

Ik besloot om voor de gastric bypass te gaan vanwege mijn gezondheid en ja heel veel dingen zijn enorm verbeterd.

Toch kreeg ik 3 maanden geleden een herseninfarct, dit ondanks mijn enorme gewichtsverlies en mijn gezonde levensstijl (gezond eten en voldoende beweging).

En als kers op de taart is het vitamine-/mineralengebrek op mijn botten geslagen. Met als gevolg artrose in mijn polsen handen en vingers. En alsof dat nog niet genoeg is is dit ook op mijn gebit geslagen, al mijn tanden zijn van binnenuit afgestorven, dus heb ik sinds kort een prachtige plastic eethoek gedeeltelijk gesponsord door het CZ (tja, ik zeg het maar op z’n Rebecca’s dan kan ik er nog een beetje mee lachen)

Rebecca Schouw

Oke, dit is mijn leven en ik kan hier heel erg goed mee leven. Ik hou van mijn leven en alles wat mijn leven me brengt en schenkt. Ik ben gelukkig getrouwd en moeder van drie fantastische kinderen.
Toch is er iets wat me vaak enorm pijn doet: mensen die zeggen dat een gastric bypass de makkelijkste manier is om af te vallen

Sorry, deze manier is alles behalve makkelijk! Ik heb namelijk levenslang!

16 reacties

 1. Weet er alles van in 2011 gbp gehad met de nodige complicaties goed afgevallen inmiddels wel weer 15 kilo aangekomen maar nog wel blij ermee ondanks de ongemakken
  Sterkte en blijf positief dat is de grote kracht

  • Dankjewel Jolanda! Ik kwam ook weer 10 tot 15kg aan, maar nu door de problemen met mijn plastic eethoek en daardoor amper kunnen eten, ben ik nu ook weer flink afgevallen.

 2. Hoi Rebecca ik heb 6 jaar geleden een sleef gehad en ben 60 kilo kwijt ik woog door de insuline 180 kilo en ben door een zaal arts bij de NOK in Nieuwegein gekomen hij zij letterlijk wil je het einde van het jaar halen moet je snel geholpen worden mijn internist was geen voorstander die heeft 10 jaar ervoor ook het verzoek gehad van mijn diabetes verpleegkundige om dit te gaan doen toen zij die nee.
  Met resultaat dat mijn nieren steeds slechter werden en gemiddeld 4a6 keer per jaar in het ziekenhuis lag ben mijn zaal arts heel dankbaar hier voor anders was ik er niet meer.
  Maar het commentaar van de mensen was kut. Ze zijden lekker makkelijk hè zoon operatie maar vroegen nooit hoe dat kwam heb op het laatst maar gezwegen
  Ik was 5 jaar van mijn suiker af maar deze kwam weer terug terwijl ik nog steeds het zelfde woog dus niet meer aangekomen maar verder afvallen ho maar dus blijf steken bij de 120 kilo en willen ze niet het vervolg traject doen om de darm omleggen ik spuit nu een keer in de week het nieuwe middel en geen insuline want dan ben ik binnen de kortste keren weer 180 kilo en meer.
  Het is geen makkelijke weg om te gaan al denken de mensen van wel😡je hoort nu ook vaak van jij kan nu lekker eten wat je wil nou nee dus maar leg dat maar eens uit nou dit was en is mijn verhaal begrijp jou volkomen .
  Groetjes Ton ,

 3. Lieve Rebcca
  Ben maar trots op jezelf
  Jij ziet er top uit en straalt jou geluk uit
  En wat andere zeggen maakt niet uit
  Ik vind het super knap
  Gr Petra

 4. Hai Rebecca fijn dat je het verhaal .met ons deeld mijn vriend is er 80 kilo .mee afgevallen ook heel .veel dumpingen wat geen pretje is ook al een paar keer in het ziekenhuis gelegen ik begrijp je helemaal succes meid 🍀🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *